lördag 30 augusti 2008

Grannbloggar #1

Såsom relativt nyinflyttad på metrobloggen, så tillhör det ju artigheten att hälsa på hos grannarna. Nu tänker jag inte ta upp de där som kommer i tidningen eller ligger högst på topplistorna, för de får så mycket uppmärksamhet ändå.

Nej, jag kommer att göra lite nedslag här och var bland de som är lika okända som jag. Urvalet är slumpmässigt och på intet sätt rangordnat. Jag kommer uppmärksamma originalitet och humor, liksom seriositet och hur välskrivna inläggen är. Jag behöver nödvändigtvis inte hålla med om åsikterna på bloggarna jag tar upp, men det händer.



* Nya Tänk om - http://www.metrobloggen.se/uno
En snygg blogg, som tar upp det mesta, naturen, politik, rättegångar och illustrerar flitigt med fina foton och bilder. Väl värd ett besök.

* Vetenskapsbloggen - http://www.metrobloggen.se/faktavetdu
En oerhört välskriven och mångordig blogg som tar upp frågor kring klimatdebatten och dess tveksamma vetenskapliga grunder. Skall bli intressant att följa.

* Ett liv för djuren - http://www.metrobloggen.se/ettlivfordjuren
En faktaspäckad och åsiktsfylld och välskriven blogg om djur i allmänhet, hästar i synnerhet. Skriven av en biolog och lärare.

* En chef i en blogg - http://www.metrobloggen.se/chef
En bitsk och argsint kvinnlig chef, som riktar sin vassa blick överallt i närområdet. Skall jag definitivt följa.



Om någon av de bloggar som jag tagit upp har lust att länka hit så får de gärna använda den här bilden.

Krydolf och isfisket


Det här utspelar sej också för några år sedan, då Krydolf tog med sej Rutger ut och de skulle ut och fiska.
Det var mitt i smällkallaste vintern, och uppåt landet, så isen var tjock. Därför fick de den briljanta idéen att köra ut sin bil så de kunde sitta varmt mellan varven.

Väl ute på isen så började de borra, men antingen var de klena, borren slö eller så var helt enkelt isen för stark, så de kom ingen vart. Då fick Krydolf ännu en ljus idé. Han hade på märkliga vägar kommit över ett gäng dynamitgubbar som låg och skrotade i bagageluckan. De tog några stycken, band ihop och  stack de ner i den lilla grop de åstadkommit, och tände på stubinen. Därefter gick de bort en bit för att avvakta explosionen.

Nu hade de med sej Krydolfs gamla hund, en tax som de kallade för Rultan, vars hobby var att sova och äta, och som aldrig visat sej särskilt intresserad av varken apport eller lydnad. Av någon anledning så valde Rultan detta ögonblick att visa sej duktig, och sprang (nåja) bort till isvaken, bet tag i dynamitgubben och började mödosamt ta sej tillbaka till gubbarna.

De blev ju tokiga och skrek och hoppade, men Rultan närmade sej obönhörligen, med den tända dynamiten i käften. Då kom Rutger på råd, och tog en stor sten som han hivade iväg så den träffade hundkraken på nosen. Detta uppskattade hon inte, så hon skakade på huvudet och dynamitgubben for iväg i en vid båge och landade rakt i den öppna bagageluckan på bilen.

Där fanns ju resten av dynamiten, plus en halvfull bränsledunk - så det blev en rejäl explosion. En tröst i bedrövelsen var ju att det blev en hel del fisk, som dog av tryckvågen från explosionen. Å andra sidan fick de gå en halvmil igenom skog och myr, med en hund som darrade av rädsla (som Krydolf fick bära) och en säck med halvt mosad fisk.

Försäkringsbolaget hade vissa åsikter om hur bilen hade gått sönder, och de var inte så populära hos länsman heller.

Sen den dagen så har Krydolf svårt för fisk.

Musik jag gillar #6 - Bob Marley

Den som gjorde Reggae populär, utan att förlora kontakten med rötterna. Oerhört produktiv och skicklig sångare.

Officiell hemsida: http://www.bobmarley.com/

Rock  Hall of Fame: http://www.rockhall.com/inductee/bob-marley

Författare jag gillar #2 - Donald Westlake

Amerikansk författare som skriver deckar-komedier (oftast) med halsbrytande intriger som ändå har ett lyckligt slut.

Officiell hemsida: http://www.donaldwestlake.com/

Donald Westlakes böcker på Amazon 

Hans böcker har ofta filmats: http://www.imdb.com/name/nm0922799/


Läs mer:
http://en.wikipedia.org/wiki/Donald_E._Westlake
http://www.fantasticfiction.co.uk/w/donald-e-westlake/
http://www.thrillingdetective.com/trivia/westlake.html

fredag 29 augusti 2008

Tecknare jag gillar #3 - Frode Överli

En fantastisk norsk tecknare, som gör serier som Pondus och Riskhospitalet, båda går att läsa i den svenska utgåvan av tidningen Pondus.

Officiell hemsida: http://pondus.no/

Dagliga serier (på norska): http://www.dagbladet.no/tegneserie/pondus/


Läs mer: http://no.wikipedia.org/wiki/Frode_%C3%98verli
En gammal fan-sida: http://pondus.has.it/
Seriewikin: http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Pondus

Krydolf och påven

En kväll, för något år sedan, när Krydolf var över så satt han och skroderade över hur väl han kände än den ena, en den andra kändisen. Detta kom sej av att han då var limosinchaufför och därför ofta körde prominenta figurer mellan t ex Arlanda och något hotell.

Han berättade t ex om när han skulle köra den förra påven när han kom hit på besök 1989, så när de kommit en bit, hördes ett knackande på glasrutan mellan chauffören och passageren. Han vevade genast ner och på knagglig engelska sa påven att han aldrig hade kört sån här bil, så han skulle så gärna vilja prova.

De bytte plats, och bilen for i väg med en väldans hastighet. Så fort gick det att de blev stoppade av polisen. När polisen fick se vem som körde, så bleknade han och ursäktade sej för att kommunicera med befälet. Krydolf gläntade lite på rutan och hörde samtalet:

- Chefen, jag vet vi skall inte ta någon hänsyn till vem som begår trafikbrott, men detta är någon väldigt speciell som jag har stoppat!- Speciell? Vadå, är det landshövdingen?
- Nej, det är en mer betydelsefull person än så!
- Jasså, är det en minister då?
- Näe, han är viktigare än så?
- Inte kan det vara statsministern väl?
- Nej, jag vet inte - men jag tror det är Gud!
- Gud?! Vad menar du, karl? Hur skulle det kunna vara Gud?
- Jo, det är så att han har påven som chaufför!

Något år senare så åkte Krydolf med en annan polare ner till Rom, och under hela resan så skröt han som vanligt om sina kontakter. Polaren, låt oss kalla honom Rutger, tröttnade så smått och sa att nu fick han banne mej bevisa något av sitt skryt.

Så de knallade bort till Vatikanpalatset och efter en stunds snackande så släpptes Krydolf in. Rutger gick ner och blandade sej med turisterna som väntade på att påven skulle komma ut och vinka.

Krydolf bemöttes ju med varma hälsningar av påven, som inte hade glömt hur kul det var att köra limosin, så han bjöds med ut för vinkandet. När de så stod där och vevade åt folket, så fick Krydolf syn på Rutger som stod där blek och tagen.

Plötsligt så såg han hur Rutger bara sjönk ihop, och han rusade ner för alla trapporna och bort till sin vän. Denne hade fått lite hjälp och låg med en handduk under huvudet och flämtade. Krydolf frågade förstås vad som hade hänt, och fick svaret:

- Ja, det var illa nog att du kom ut tillsammans med påven på balkongen, men det blev för mycket för mej när en japan kom fram till mej och frågade: Vem är det som står där uppe bredvid Krydolf?

Jag vet inte om jag tror på det här, men så berättade i alla fall Krydolf det.

torsdag 28 augusti 2008

Musik jag gillar #5 - Johnny Cash

En legend under sin egen livstid, tyvärr dog han i förtid år 2003. En av mina absoluta favoriter bland country-sångarna.

Officiella sidor: http://www.johnnycash.com/
http://www.johnnycashonline.com/


Läs mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Johnny_Cash
http://www.johnnycashmusic.com/
http://www.imdb.com/name/nm0143599/
http://maninblack.net/
http://www.myspace.com/johnnycash

Tecknare jag gillar #2 - Sergio Aragones

En spansk tecknare som jag främst stiftat bekantskap med genom den suveräna tidningen MAD - vars fantasifulla teckningar ofta rör sej i historiska landskap.

Hans egen hemsida: http://www.sergioaragones.com/


Läs mer: http://en.wikipedia.org/wiki/Sergio_Aragon%C3%A9s

Tecknare jag gillar #1 - Johan Wanloo

En relativt ny svensk tecknare av världsklass, som har en extremt skruvad humor och är väldigt skicklig i sitt hantverk.

Johan Wanloo - tecknarkungen

Kolla hans alster på hans hemsida: http://www.johanwanloo.se/


Läs mer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Wanloo

Krydolf hos läkaren

Nu har Krydolf varit här igen, och nu var han upprörd över FRA och övervakningssamhället.

"Kameror här och avlyssning där, men det värsta det är att de kommer att hålla minutiös koll på exakt vad man gör hela tiden genom att analysera avloppsvattnet!" menade han på.

När jag ställde mej tvekande till detta, så berättade han om när han var hos läkaren senast. Han hade fått tennisarmbåge. Inte för att han spelat tennis, men så kallades åkomman i alla fall. Ont som f-n hade han och trots att han egentligen är ganska skeptisk till läkarvetenskapen överhuvudtaget, så tvingade hans fru honom dit.

Nu ville han inte gå till vårdcentralen, utan eftersom det är Krydolf - så gick han till det billigaste alternativet - en nyinrättad testanläggning ute i förorten. Troligen vill de ha prover på så många sjukdomar som möjligt, så därför valde de en plats där folk från hela världen också finns. Och nu också Krydolf.

Det gick till så att han fick gå in i ett bås och lämna urinprov i en liten mugg som han sedermera placerade i en liten försänkning. Efter att ha betalat femtio kronor med betalkortet så sänktes muggen ner i maskines innandöme och ett surrande och kluckande tog vid. Det spolades och det tickade, det brummade och det pyste, och efter fem minuter så skrevs en lapp ut. På den stod det:


Diagnos
Tennisarmbåge

Behandling
Vila armen, tag alvedon mot värken


Återbesök
Om två veckor


Och detta kunde ju Krydolf själv ha läst sej till på internet, så han blev lite förgrymmad. Inför nästa besök så beslöt han sej att sätta maskinen på prov.

Han tog och fyllde en flaska med kranvatten, doppade ner lite av hustruns begagnade tamponger, tog några bitar från kattens låda och slutligen så mastruberade han i brygden.

Sedan åkte han till Läkarmaskinen och i stället för att urinera i muggen - så fyllde han på med sin specialblandning. Drog förväntansfullt kortet och väntade på resultatet.

Den här gången tog maskinen lite längre tid på sej, och Krydolf fnittrade till lite när det skrevs ut en lång lista. Dock föll hans mungipor neråt när han fick läsa resultatet:


Diagnos
Vattnet är för surt
Hustrun är gravid
Katten har mask
Du har fortfarande tennisarmbåge

Behandling
Kalka marken
Kontakta advokat - det är inte ditt barn
Köp avmaskningsmedel
Och du skall ge fan i att runka när du har tennisarmbåge


 Så nu är Krydolf mer rädd för det kommunala reningsverket än för FRA.

Musik jag gillar #4 - Arash

Det var väl något år sedan som jag hörde första sången med Arash - Boro Boro, jag gillar blandningen av traditionell persisk musik och västerländska toner. Och det verkar ju gå bra för killen.

Står en artikel om honom i Metro:

http://www.metro.se/se/article/2008/08/27/17/2701-45/index.xml

onsdag 27 augusti 2008

Musik jag gillar #3 - 2 Face Idibia

African Queen - av 2 Face Idibia - en Nigeriansk superstjärna.

Krydolf

Jag har en kompis, låt oss kalla honom för Krydolf, som är en smula märklig. Eller snarare så råkar han alltid ut för märkliga saker. En del av hans åsikter är också konstiga, kanske beroende på vad som händer honom. Eller vice versa.

Häromdan skulle han hälsa på, och under tiden som jag väntade så lyssnade jag lite med ett halvt öra på radion. Jag visste att han kom norrifrån på E4:an, så när de på radion berättade om en vettvilling som körde i fel riktning på motorvägen, så slog jag honom en signal.

Det dröjde innan han svarade, och när han till slut gjorde det, lät han väldigt stressad. Jag sa till honom att ta det lugnt och vara försiktig, för jag hade hört på radion att det var en som körde åt fel håll.

EN! ropade Krydolf, det är ju för tusan HUNDRATALET!

Sen hörde jag polissirener och han la på.

Efter en timma så kom han till slut och berättade han att han höll på att inte komma alls. Han hade tydligen blivit stoppad av polisen, som eskorterade honom till en plats där han kunde komma rätt. När polisen stannat honom så ville de förstås veta hur detta kom sej att Krydolf kört så tokigt.

Innan Krydolf hunnit svara - så ropade hans fru från sätet bredvid:
- Ja, han blir ju alltid så stirrig när han druckit!

Och i baksätet satt gamla mormor Bärta som inte riktigt hängt med i svängarna - och skrek:
- Jag sa ju att vi inte skulle komma så långt med en stulen bil!

Så polisen hade ju inget annat val än att göra både nykterhetskontroll och kolla upp bilens status. Vilket ju tog sin tid.

Men, som tur var, så gick det bra.

Den här gången.

Författare jag gillar #1 - Tom Sharpe

En av mina favoriter är Tom Sharpe, en oerhört vitsig engelsman i samma tradition som Wodehouse och som skriver på ett sätt som gör att man sitter och småler eller gapskrattar var femte minut.

Några av hans böcker jag kan rekommendera är:

Wilt - en berättelse om en lärare som blir misstänkt för mordet på sin fru, en fru som dock i högsta grad lever.

Midden - en ung yuppie av god börd som använts som nyttig idiot av andra, blir plötsligt utblottad och får ett erbjudande han inte får avböja. Tyvärr råkar han förse sej med väldigt stark tobak ...


Läs mer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Sharpe

tisdag 26 augusti 2008

Musik jag gillar #2 - Bob Dylan

En annan gammal favorit är Bob Dylan. Allt han gör är inte bra, men å andra sidan så är det bra han gjort mer än vad de flesta är kapabla till - även om de levde tio gånger så länge.

Musik jag gillar #1 - Rolling Stones

Den stora favoriten är förstås Rolling Stones. Bandet som aldrig dör.