onsdag 2 april 2014

Jorden är en osäker plats för livet.

Då och då under jordens historia har stora delar av det liv som lever på dess yta, på land eller i havet, slagits ut av olika händelser. Antingen är det kometer som dimper ner, eller bakterier som fiser, men klimatet värms upp eller kyls ner snabbt och därmed går det åt skogen för de livsformer som anpassat sej för bra till det
befintliga klimatet. 98% av alla livsformer vi vet har funnits är idag utdöda. Vi känner till fem stora gallringar sedan livets uppkomst för cirka 540 miljoner år sedan, men det kan förstås ha hänt fler gånger (en del säger upp till 20) , och flera mindre.
http://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_event

Några såna tillfällen är: (Romerska siffror markerar de stora utrotningarna)

I - 440-450 miljoner år sedan - Ordovician-Silur - den näst största utrotningne, där under en miljon mer än 60% av alla djur, 100 artfamiljer i havet, 49% av alla artgenera. dog ut. Trolig orsak var kontinenten Gondwana som rörde sej vis sydpolen vilket ledde till global nerkylning och sjunkande havsnivå.

II - 375 miljoner år sedan - Sena Devon - mellan åtta och tio händelser under mellan en halv miljon till 25 miljoner år - där sammanlagt 19% av alla artfamiljer ( 22% av alla havsdjur), 50% av alla artgenera dog ut och 75% av alla arter, främst i havet.   En av orsakerna var att havets syremängd minskade.

III - 252 miljoner år sedan - "The Great Dying" - under Perma-Triassic, försvann 90% av livet i havet och 70% av livet på land på kort tid. Orsaken var att Jordens kol-cykel stördes och en stor mängd kol släpptes ut i atmosfären, varpå temperaturen steg snabbt och havet blev försurat. Nästan allt liv på jorden kollapsade.
Varför har de lärde diskuterat länge, men nu menar en grupp forskare att orsaken var att en sorts mikrober, en archaea kallad Methanosarchina, fick två gener från en bakteria för cirka 280 miljoner år sedan - och detta gav de förmågan att äta organiskt avfall och slutresultatet av dessa måltider var metangas.
http://www.smithsonianmag.com/smart-news/how-single-act-evolution-nearly-wiped-out-all-life-earth-180950341/
http://en.wikipedia.org/wiki/Permian%E2%80%93Triassic_extinction_event


IV - 200 miljoner år sedan - Triassic-Jura - 70-75% av allt liv, minst hälften av alla djurarter.
http://en.wikipedia.org/wiki/Triassic%E2%80%93Jurassic_extinction_event

V - 66 miljoner år sedan - den hittills senaste - Krita-Paleogene - 75% av alla växter ocha djur på jorden, inkl de flesta dinosaurier - men även däggdjur, fåglar och insekter, dog ut under en kort tid. Troligen var orsaken ett eller flera kometer/asteroiders nedslag som gav en massiv nerkylning av klimatet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cretaceous%E2%80%93Paleogene_extinction_event


VI - Pleistocene till  Nutid. En del menar att vi människor är orsaken till ännu en sådan katastrof. Eller så ändras klimatet pga andra faktorer, t ex solen. Faktum är att flera stora djur har utrotats eller är i stor fara att utrotas under samma tid som vi har funnits. Och klimatet tycks onekligen ändras, oavsett vem som orsakar det eller oavsett om det är naturliga orsaker bakom eller om det är vi själva.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quaternary_extinction_event

Nå, varför går jag nu igenom allt detta. Jo, det är min gamla käpphäst. Vi måste se till att vi överlever nästa globala katastrof, och det i mina ögon säkraste sättet är att vi sprider vår art på flera platser än denna planet.

Vi måste satsa mer på att kolonisera vårt eget solsystem. Det blir dyrt, troligen plågsamt för de som ger sej ut, tuffa umbäranden, men annars kan vi riskera bli en väldigt kort parentes i vår planets historia.